材料関連用語
[このページの目次]

■和菓子/スナック:Japanese confectionery/Snack
■材料/ソース:Ingredients/sauce
■調味料:Seasoning
■食品:Japanese food
■酒/焼酎 材料&造酒過程関連用語:Sake/Shochu, Ingredients and words related to fermantation process

■和菓子/スナック:Japanese confectionery/Snack
あまなっとう(甘納豆)   sugared beans
  candy
あられ   ricecake cubes/crackers
あんこ   sweet red bean paste
かき餅   rice biscuits
カステラ   sponge cake
こしあん   smooth sweet bean paste
スナック菓子   snacks
つぶあん   mashed sweet bean paste
もち   rice cake
焼き菓子   baked sweets
わらび餅   a pudding made from bracken starch
氷砂糖   sugar candy
きな粉餅   rice cake dusted with sweet soybean flour
まんじゅう、あんまん   bun with sweet bean paste
団子   rice dumpling
串団子   skewered rice dumplings
みたらし団子   skewered rice dumplings covered with syrup made from soy sauce, sugar and starch
もなか   wafers filled with sweet bean paste
おしるこ、ぜんざい   oshiruko, zenzai, sweet red bean soup (with rice cake)
ようかん   yokan, adzuki-bean jelly, sweet jellied bean paste
栗きんとん   sweet chestnut puree
葛餅   kudzu powder cake

(デンプンから作られる葛餅/fermented wheat starch cake)

黒豆   sweetened black soybeans
大学芋   candied sweet potatoes
せんべい   rice cracker
みつまめ   mitsumame, cold agar jelly cubes, red peas, various fruits and syrup
あんみつ   mitsumame with red bean paste
クリームあんみつ   anmitsu topped with vanilla ice cream
白玉   rice-flour dumplings
杏仁豆腐   almond jelly

▲ このページの先頭へ戻る


■材料/ソース:Ingredients/sauce
甘栗   baked chestnut
いんげんまめ   kidney beans
きんときまめ(金時豆)   red kidney beans
グリンピース   green peas
小豆   red beans
大豆   soy beans
そらまめ   broad [horse] beans
かんぴょう   dried gourd shavings
きなこ   parched bean powder/soybean flour
きのこ   mushrooms
くるみ   walnuts
しいたけ   dried shiitake (mushroom)
するめ   dried cuttle fish
  egg
にぼし   dried small sardines
ひじき   dried sea weed
ふりかけ   dried seasoning powder
わかめ   seaweed
寒天   agar-agar/Japanese gelatin [isinglass]
干し柿   dried persimmons
  rice
玄米   unpolished rice, brown rice
大麦   barley
小麦   wheat
ライ麦   rye
オート麦・燕麦   oat
小麦粉   (wheat) flour
強力粉   enriched flour
薄力粉   weak flour
全粒粉   whole wheat flour, Graham flour
パン粉   bread crumb / panko
米粉   rice flour
きな粉、黄粉   soy bean flour
コーンスターチ   cornstarch
でんぷん   starch

▲ このページの先頭へ戻る


■調味料:Seasoning
  salt
粗塩   crude salt
岩塩   rock salt
砂糖   sugar
上白糖   white sugar
黒砂糖、黒糖   brown sugar, unrefined sugar
三温糖、きび砂糖   brown sugar, Sanonto sugar
和三盆   Wasambon sugar
ざらめ糖、グラニュー糖   granulated sugar
氷砂糖   rock candy [sugar]
角砂糖    cube [lump] sugar, a lump of sugar
胡椒   pepper
黒胡椒   black pepper
うま味調味料   flavor enhancer
胡麻   sesame
  vinegar
米酢   rice vinegar
玄米酢   brown rice vinegar
穀物酢   grain vinegar
ポン酢(醤油)   ponzu, citrus sauce (with soy sauce)
ラー油、辣油   chili oil
醤油   soy sauce
濃口醤油   heavy soy sauce
薄口醤油   thin soy sauce
みりん   mirin, sweet sake
ウスターソース
(一般的な)ソース
  Worcestershire sauce
味噌   miso, bean paste
赤味噌   red miso
白味噌   white miso
だし、出汁、スープストック   stock / broth
鰹節   dried bonito
鰹節削り   dried bonito flakes, dried bonito shavings
鰹だし   katsuo dashi, bonito dashi stock
昆布だし   konbu dashi, konbu dashi stock
植物油   vegetable oil
胡麻油   sesame oil
菜種油   canola oil
山葵   wasabi, Japanese horseradish
おろしわさび   grated (Japanese) horseradish
生姜   ginger
おろししょうが   grated ginger
紅生姜   red pickled ginger
からし、マスタード   mustard
唐辛子   red [chili] pepper
七味唐辛子   seven-spice chili mix

▲ このページの先頭へ戻る


■食品:Japanese food
そば   soba [buckwheat] noodles
うどん   udon [wheat] noodles
そうめん    fine noodles
冷やしそうめん   chilled fine noodles
ラーメン   ramen
(塩ラーメン/ramen with salt based soup)
(しょうゆラーメン/ramen with soy sauce-based soup)
(みそラーメン/ramen with miso based soup)
(とんこつラーメン/ramen with pork bone-based soup)
冷やし中華   chilled Chinese noodles with ham and vegetables
海苔   seaweed
焼海苔   toasted laver [seaweed]
青海苔   green laver
味付け海苔   flavored seaweed/laver
漬物、お新香、ピクルス   pickles /  pickled vegetables
沢庵   pickled Japanese radish
梅干   pickled plum
湯葉   soymilk skin
もずく   mozuku, a kind of edible seaweed
麩、お麩   dried wheat gluten
練り物   surimi, ground fish meat, fish cake
蒲鉾   kamaboko fish cake
竹輪   chikuwa fish sausage
はんぺん、半平   fish cake
昆布巻き   rolled kelp
辛子明太子   spicy walleye pollack roe
緑茶   green tea
抹茶   matcha
麦茶   barley tea
焙じ茶   roasted tea

▲ このページの先頭へ戻る


■酒/焼酎 材料&造酒過程関連用語:Sake/Shochu, Ingredients and words related to fermantation process
  Sake(Rice Wine)
焼酎   Shochu(Distilled Spilit)
酎ハイ   sparkling shochu
アルコール   alcohol
一回のみの蒸留   single distillation
大麦   barley
  malt
酵母   yeast
酒粕   sake lees
  rice
サツマイモ   sweet potat
サトウキビ   sugar cane
でんぷん   starch
発酵   fermantation
微生物   microorganizm
並行複発酵   parallel fermentation
  water
穀物   grains
根菜   vegetables
蒸留   distill
醸造酒   brewed beverage
蒸留酒   Liquor, spirits
混成酒   mixed liquor

▲ このページの先頭へ戻る